Basistforum.se

 

LIMTYPER

Klicka här för att diskutera artikeln på forumet

Innan du limmar ihop dina träbitar, se till att de är rikt- och planhyvlade. Slipning är inte nödvändigt på hyvlat virke. Undantaget är hårda och feta träslag, som bör vara nybearbetade vid limning.
Om ytan redan är hyvlad räcker det med att slipa lite lätt med fint sandpapper.
Särskilt hårda och hartsrika träslag som rosewood, ebenholts och wenge bör slipas lite extra.
Vilken sorts lim ska man då använda? Det beror på...

Ben- eller hudlim var det enda lim som användes till musikinstrument förr i tiden. Det används fortfarande för detaljer som måste kunna värmas bort vid reparationer, t ex. stall på akustiska gitarrer och basar.
Dessa limtyper är fortfarande, efter hundratals år av teknologiska framsteg, bland det bästa som finns i limväg, men de är för krångliga att använda för de flesta eftersom det måste värmas för att kunna användas.
Dessutom luktar de väldigt illa.
Vill du bygga som Stradivarius så är hudlim din grej!

Per SporrongPVAc (Polyvinylacetatlim) är ett konsthartslim som oftast kallas vitlim eller helt enkelt trälim.
Det används framför allt inomhus, men finns även för utomhusbruk.
Limmet kan lagras länge men viskositeten ökar med tiden. Den kan minskas genom omrörning eller spädning med vatten (5-10%).
Vitlim är mycket starkt, fogen blir starkare än träet runt omkring. Om limmet under lång tid utsätts för hög belastning kan fogen börja glida, s.k. krypning.
Det mjuknar också vid temperaturhöjningar.
En fördel är att limfogen blir färglös. PVAc-lim är lättarbetat och det behövs inga speciella skyddsåtgärder.

Det går bra att limma gitarrer med vanligt vitlim, förslagsvis de orangefärgade flaskor som finns överallt, t.o.m. i snabbköpen.
Den enda nackdelen med detta lim är att fogen kan bli en liten aning elastisk. Om du har otur kan fogen med tiden krypa en aning, t ex. så kan en laminerad hals röra sig någon hundradels millimeter så att du känner en liten kant i fogarna.
Detta problem undviks om du sätter limfogen i press snabbt. Om du väntar för länge så hinner en liten del av limmet torka och bilda en tunn hinna i fogen. Det bästa är att skynda sig så att man hinner pressa ut allt överskott ur fogen.
Detta minskar risken för krypning.
Förbered allt noga innan du applicerar limmet så att du kan sätta delarna i press så fort som möjligt. Du kan också tunna ut limmet med lite vatten för att underlätta hanteringen.
När du limmar halsar med många skikt kan det vara befogat att använda t ex. alifatiskt resinlim, men till kroppar finns ingen anledning att använda något annat än vanligt vitlim.

I'm fine as long as I know the basses we put out the door are top notch. - Michael Pedulla

Per SporrongAlifatiskt resinlim är inte lätt att få tag på. Det fungerar i stort sett som vitlim, men med den fördelen att det inte är elastiskt, ingen krypning kan förekomma.
Det ger en stenhård, lättputsad fog som är starkare än träet.
Limmet krymper nästan ingenting och fungerar bra till oljiga träslag.

Smältlim blir flytande vid uppvärmning och stelnar igen när det svalnar. Använd en typ av lim med lagom lång härdningstid, annars finns risken att limmet stelnar innan du fått ihop bitarna.
Limmet finns i olika färger.
Smältlim är ofta baserade på termoplast, men även harts- och vaxbaserade lim förekommer.

Epoxylim är bland det starkaste som finns och är mycket tåligt mot lösningsmedel, fukt- och temperaturväxlingar. När det väl har härdat kan det inte mjukas upp igen.
De vanligaste varianterna härdar vid rumstemperatur, men det finns även värmehärdande sorter.
Oftast blir hållfastigheten högre vid härdning i högre temperaturer. Epoxylim krymper nästan inte alls när det härdar och kan därför användas för att fylla ut ojämnheter.
Limmet är lika starkt genom hela fogen. Det har också fördelen att det inte ger ifrån sig något vatten som får träet att svälla. Jag tycker inte att epoxy är nödvändigt till en gitarr, men det finns epoxyträlim som fungerar utmärkt.
Det är också mycket hälsovådligt, inte alls nyttigt att andas in.

Kontaktlim har en kort presstid, men limfogen måste delvis torka innan sammanfogningen.
Presstiden är nödvändig för att fogen ska bli så hållbar som möjligt.
Den korta presstiden är en av limmets fördelar.

Klicka här för att diskutera artikeln på forumet

Per Sporrong


KROPP | HALS | STRÄNGAR | MICKAR | ELEKTRONIK | MEKANIK | BANDLÖST | TRÄSLAG | SVENSKA TRÄSLAG | LIMTYPER | YTBEHANDLING | TIPS & TRIX


Unicorn Basses

Unicorn Basses
Schatz Custom Basses
Urban Pickups
Dereborn Musikproduktion
BASSTORE
EDGAR Audio - BaCH basar & gitarrer
TKS Engineering
Woodo Guitars