Basistforum.se

 

Superlim- och bakpulvertricket.

Klicka här för att diskutera artikeln på forumet

Superlim- och bakpulvertricket.
Vad i himmelens namn är detta?
Jo det är ett litet trick som jag snappade upp i en hobbytidning på 70-talet. Nämligen att med Superlim (cyanoakrylat) och bakpulver bygga upp/fylla ut ojämnheter, hål med mera i plast.

Dereborn MusikproduktionVem som kan ta åt sig äran av denna kombination vet jag inte, men det var i alla fall inte jag. Jag har genom åren använt mig av detta i mitt modellbyggande med gott resultat så när jag vid ett tillfället med assistans av för sadelspåren för grova strängar lyckades att chippa bort en bit av sadeln så dök detta knep upp i skallen.
Det enklaste hade självklart varit att limma dit flisan, men den flög iväg och landade i ryamattan och kunde inte återfinnas. Surt då jag var sugen på att testa de nya strängarna. Jag hade självklart inget sadelämne liggandes så att tillverka en ny sadel (som alltid är det bästa alternativet) fanns inte med på kartan.

Det blev att testa och se om det var möjligt att ersätta den försvunna delen med ovan nämda. Sagt och gjort.
Strängarna åkte av basen och området runt sadeln maskerades med Scotch Magic tape. Sedan vidtog det en smula tidsödande jobbet med att bygga upp den saknade biten igen. En liten droppe superlim och en dutta bakpulver, blåsa bort överskottet av bakpulver och upprepa detta till dess att sadeln med lite råge var uppbyggd igen.

Ett varningens ord. Ångorna från superlimmet är inte hälsosamma att inandas så se till att ha bra ventilation. Bakpulver är inte så kul att få i ögonen så var försiktiga även med detta.

Därefter så filades överskottet bort och spåret för strängen filades till.
Klart!
Jag kunde därefter ägna mig och lite basande.

Hur håller då detta?
Tja. Det var drygt 20 år sedan jag gjorde denna reparation och den håller fortfarande. Funderar rätt ofta på att skaffa ett nytt sadelämne och göra en riktig reparation. Men latmasken är starkare än vad jag är, så ännu har det inte blivit gjort.

Nedan följer en serie bilder för att illustrera arbetsgången. Jag använde mig av en sadel från en JB-69 som jag hade liggande. Arbetsgången är dock något avvikande då jag i bildexemplet hade sadeln lös, när jag reparerade den tidigare så satt den kvar på basen.

Klicka här för att diskutera artikeln på forumet

Fredrik K

Arbetsordning


Unicorn Basses

Unicorn Basses
Schatz Custom Basses
Urban Pickups
Dereborn Musikproduktion
BASSTORE
EDGAR Audio - BaCH basar & gitarrer
TKS Engineering
Lingman Basses
Woodo Guitars