Basistforum.se

 

Magisk polish - Fulgentin

Klicka här för att diskutera artikeln på forumet

Det var en fråga jag ställde mig när jag läste en blänkare i FUZZ (eller om det var MM) om en polish som Sandén Guitars säljer. Lite nyfiken så började jag snoka runt på nätet och landade på Sandéns hemsida (så klart) men även på Fulgentin.nu.
Det var utan tvekan intressant läsning. En produkt som gör rent lacker och som inte innehåller silikon. Spännande!

Jag har även läst vad William Cumpiano skrivit om silikon i produkter som används till musikinstrument i allmänhet och stränginstrument i synnerhet. Bland annat i den här artikeln som handlar mest om greppbrädor men silikonvarningen finns med där.
http://www.cumpiano.com/Home/Articles/Articles/fbrd%20oil.html

Sedan var det ju det här med att få ändan ur vagnen och anskaffa medlet!
Det löste sig geschwint då Christian Olsson (Unicornbass) som ändå var på FUZZ-mässan och härjade trallade in hos Sandéns och norpade en flaska åt mig.

Unicorn Bass SpeakersNu är det emellertid dags att ta ett par steg tillbaka i tiden.
Jag har genom åren (dryga 30) med mycket mixat resultat provat diverse olika medel för att göra rent mina basar. Det jag sökt efter är medel som gör rent lacken utan att polera den samma. De flesta som jag träffat på har luktat väldigt starkt av lösningsmedel och av den anledningen blivit ratade. Andra har brustit kraftigt i innehållsdeklaration. Jag vill inte ha något medel som innehåller silikon då detta har egenskaper jag inte gillar, jag vill ha något som klart och tydligt deklarerar att det inte finns silikon i produkten.
Här är de stora instrumenttillverkarna väldigt dåliga på att redogöra vad dom har i sina produkter.
Står det inte på förpackningen att det inte finns silikon i så går dom bort direkt.
Sedan verkade det så att de produkter jag träffade på hade en slipande/polerande verkan så gick även dessa bort direkt. Och så höll det på, jag var aldrig nöjd med vad jag hittade, och när jag äntligen fick nos på något som lät intressant så gick det inte att få skickat över pölen.

Åter till nutid.
Jag fick alltså en liten butelj Sandéns guitars instrument polish från Christian. Nu skulle sökandet alltså vara över. Basen (min JB-78) placerades på hustruns strykbräda och en gammal t-shirt slets till trasor. Nu skulle det alltså testas.
Trasan fick en slurk polish och sedan började jag gnugga lite försiktigt. Hmm. Tittade på trasan som direkt fått en gulbrun färg. Gnodde på med en ren trasa.
Huvva!
Det verkade fungera precis som jag önskade. Nu struntade jag helt i allt vad försiktighet heter och gav järnet. Hela baskroppen fick en duvning som den aldrig fått tidigare. Det vart polish och avtorkande i parti och minut.
Halleluja!
Äntligen!
Basen blev precis som jag önskade, lacken blev ren (30 års inpyrd cigarettrök försvann i ett nafs) och detta utan att ta bort känslan av använt/slitet instrument.
Repor, dings mm fanns kvar men gôret var borta.

Därefter så kastade jag en blick på den lackade lönnhalsen.
Den såg inte direkt ren ut om man säger så.
Baksidan var sträv som ett sandpapper och greppbrädan (även den av lackad lönn) var sällsynt grisig. Här lyckades jag hejda mig en smula. Dags för en jämförelse.
Jag har tidigare använt mig av en ren linnetrasa som jag gnuggat rent hals och greppbräda med, ev. kompletterat med lite ”andas” ni vet så som man (jag) ibland gör på skitiga glasögon och ibland en ytterst lite skvätt YES.
Detta har väl blivit skapligt rent, åtminstone så har det givit intrycket av rent. Jag började alltså med baksidan av halsen och gick sedan loss på greppbrädan. Lat som jag var så tog jag inte av strängarna utan ”ångade” på. Det blev väl så där, i alla fall baksidan på halsen, greppbrädan såg fortfarande ut som grisen.
Dags för lite polish.
Baksidan först.
Det blev rent. Jösses så rent. Ett par tag med trasan och efterföljande avtorkning så var saken klar. Sedan fick greppbrädan sitt. Den fuktiga trasan trulades in mellan strängar och bräda och arbetades sedan fram och tillbaka. Sedan en avtorkning med en ren trasa. Det blev bra! Voine va bra!

Sporrad av detta så kastade jag min över min Yamaha BB5000 som fick samma överhalning bort greppbrädan.
Jag tror inte att jag behöver nämna att jag blev nöjd, eller hur?

Det blir nu en aning svårt att vara så där kliniskt objektiv.
Skall dock göra ett försök.
Om man är ute efter ett medel som ser till att skit förpassas till evigheten utan att det poleras bort repor och annat naturligt slitage, och ger en känsla av att instrumentet är rent så är Fulgentin rätt medel
Vill man däremot att instrumentet skall se snaskigt ut och lukta kom och hjälp mig så skall man bums glömma det.

När jag ett par dagar efter min rengöringsorgie var i Göteborg så svängde jag förbi Sandén Guitars för att komplettera innehavet av deras polish så fick jag en pratstund med Michael S.
Vi avhandlade en hel del, men framför allt Fulgentin.
Det som framkom var att han varit noggrann med att det inte skulle finnas något slipande i en polish som han ville ha och att Fulgentin tog honom på orden och tog fram en särskild lösning till honom.
Alltså, det är skillnad på Fulgentin och Fulgentin.
Sandéns Instrument Polish är inte samma sak som Fulgentin från återförsäljare.

Det kan vara bra att veta.

Vi diskuterade även om det skulle fungera på icke lackerade ytor.
Här var M lite mer tveksam. Han trodde att det skulle fungera, men rekommenderade det inte då det inte var tillräckligt testat. De tester han gjort på bland annat sina stall gav en yta som han inte var nöjd med till sina instrument utan rekommenderade istället paraffinolja till både stall och greppbrädor. Han underströk kraftfullt att oljor på greppbrädor med mera skall användas sparsamt, max en till två gånger per år och i sparsam mängd. Sedan avhandlade vi en massa andra saker, men det är en helt annan historia.

Slutord om Sandéns guitars instrument polish.
Jag har hittat hem.

Klicka här för att diskutera artikeln på forumet

Fredrik K

Fulgentin


Unicorn Basses

Unicorn Basses
Schatz Custom Basses
Urban Pickups
Dereborn Musikproduktion
BASSTORE
EDGAR Audio - BaCH basar & gitarrer
TKS Engineering
Lingman Basses
Woodo Guitars